Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ свива драстично прогнозите си за инфлацията и растежа през 2020 г.

Въпреки това институцията очаква по-бързо възстановяване през следващата година

ЕЦБ свива драстично прогнозите си за инфлацията и растежа през 2020 г.

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейската централна банка очаква еврозоната да претърпи дълбока рецесия през тази година, тъй като ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия, ще тежат върху икономическата активност за продължителен период.

В речта си след обявяването на решението на ЕЦБ за увеличаване на  обхвата на пандемичната програма за спешни покупки с 600 млрд. евро до 1,35 трилиона евро управителят на банката Кристин Лагард обяви, че институцията намалява прогнозите си за годишното ускорение на инфлацията в региона.

Съгласно макроикономическите прогнози на експертите на Евросистемата за еврозоната – юни 2020 г.  годишната инфлация в региона, изчислена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) ще се ускори с 0,3% през 2020 г., 0,8% през 2021 г. и 1,3% през 2022 г. В сравнение с макроикономическите прогнози от март 2020 г. това представлява понижение от 0,8 процентни пункта за 2020 г., 0,6 процентни пункта за 2021 г. и 0,3 процентни пункта за 2022 година.

Още по темата

Лагард коментира и базовия сценарий на ЕЦБ, които предвижда икономиката на блока да се свие с 8,7% през тази година и да се възстанови с 5,2% през 2021 г. и с 3,3% през 2022 г. В сравнение с макроикономическите прогнози на институцията от март  перспективите за растеж на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) са ревизирани значително надолу с 9,5 процентни пункта през 2020 г. и увеличени с 3,9 процентни пункта през 2021 г. и 1,9 процентни пункта през 2022 г..

„ЕЦБ ще публикува прогнози по два допълнителни сценария по-късно в четвъртък“, каза Лагард, добавяйки, че базовият сценарии остава много несигурен.

Тя каза, че степента на свиване и възстановяването ще зависи от „продължителността и ефективността на мерките за ограничаване, успеха на политиките за смекчаване на неблагоприятното въздействие на блокадите върху доходите и заетостта и степента, в която капацитетът на предлагане и вътрешното търсене са засегнати.

Въпреки че предишните прогнози на ЕЦБ, публикувани през март, не взеха предвид въздействието на блокадите, наскоро Лагард прогнозира спад на БВП на региона в диапазона от 8% до 12% за тази година.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Излишните парични резерви в еврозоната надхвърлиха рекордните 3 трлн. евро